Skip to main content

Επανάσταση της Χαλκιδικής 1821 (200 χρόνια μετά) ''Η Φλόγα γίνηκε Φωτιά''

Το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο σαν φορέας του Δήμου Αριστοτέλη, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει μια μεγάλη πολιτιστική και πολιτισμική δράση στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και έχει ως κύριο στόχο και σκοπό την τουριστική και πολιτιστική προβολή και την ανάπτυξη του Δήμου, καθώς και την ανάδειξη της τοπικής μας παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Φέτος με αφορμή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο, διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης ιστορικής τιμής στους «αθάνατους» της Χαλκιδικής.

Πιο αναλυτικά σας παρουσιάζουμε τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν και σας καλούμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν έτσι ώστε η Ελευθερία και η Αξιοπρέπεια να βρίσκονται πάντα ψηλά στη συνείδησή μας:

Δυο μουσικοθεατρικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με θέμα την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, το ξεκίνημά της στα Μαδεμοχώρια και στο Άγιον Όρος, την δραματική κορύφωση της και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι, αποτελούν τη συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Το εγχείρημα συνθέτουν: ένα επιτελείο εξαιρετικών ηθοποιών (Στέλιος Ψαρουδάκης, Βασίλης Τιγκριστάρης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ευθύμης Γεωργόπουλος) υπό την επιμέλεια του γνωστού σκηνοθέτη Στέλιου Καλαϊτζή, ιστορικοί τόποι των Μαδεμοχωρίων και της Ιερισσού που θα μετατραπούν σε φυσικό σκηνικό αυτής της αναδρομής, αλλά και η συνδρομή των μουσικοχορευτικών συνόλων και των χορωδιών του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι δυο παραγωγές θα φιλοξενηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Άλσος Αριστοτέλη των Σταγείρων και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Σιδηροκαυσίων των οθωμανικών χρόνων, και στις 12 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο ίδιο το Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού.

Εκεί, θα «ζωντανέψουν» έργα και ημέρες του Εμμανουήλ Παππά, των μελών της Φιλικής Εταιρείας, του ηγουμένου Ευθύμιου της Ι.Μονής Εσφιγμένου, του Καπετάν Χάψα και όλων των ανώνυμων ηρώων που συνέδεσαν με το πεπρωμένο τους με ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ιστορίας της Χαλκιδικής και της Ελλάδας.

Τα δρώμενα βασίζονται στην αφήγηση και στη δραματοποίηση ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων, δημοτικών τραγουδιών και ποίησης, ενώ στα κείμενα αποτυπώνονται χρονολογικά:

  • Η αναχώρηση του Εμμανουήλ Παπά από την Κωνσταντινούπολη για τη χερσόνησο του Άθω.

  • Η οργάνωση της Επανάστασης με τη βοήθεια των μοναχών του Αγίου Όρους και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρίας.

  • Η επίθεση στον Πολύγυρο από τον Γιουσούφ Μπέη και η κήρυξη της Επανάστασης στις Καρυές.

  • Οι ιστορικές μάχες σε Ιερισσό, Μαδεμοχώρια, Αρναία, Ρεντίνα, Κασσάνδρα, κ.α.

  • Η Επανάσταση στην Ιερισσό και ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή.

  • Το Μαύρο Αλώνι και ο Καγκελευτός χορός.

  • Ο σημαντικός ρόλος του Καπετάν Χάψα και η τελική μάχη στα Βασιλικά.

Επανάσταση της Χαλκιδικής 1821 (200 χρόνια μετά) ''Η Φλόγα γίνηκε Φωτιά''

Η Φλόγα γίνηκε ''Φωτιά" και στην Αρναία!

Μετά τις δύο παραστάσεις, στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα και στο Μαύρο Αλώνι στην Ιερισσό , η παράσταση ανέβηκε στο κλειστό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αρναία , καθηλώνοντας το κοινό και ζωντανεύοντας αφηγηματικά τα κρίσιμα γεγονότα της κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική με έμφαση την έναρξη της στο Άγιο Όρος, στην Ιερισσό και στα Μαντεμοχώρια!

Η Φλόγα γίνηκε ''Φωτιά" και στην Αρναία!

Εβδομάδα δράσης για την ανάδειξη –προβολή και διατήρηση της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τόπου μας (Υφαντική Τέχνη)- Μια δράση επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Tο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο, θέλοντας να αναδείξει την τοπική μας παράδοση και να διασώσει την πολιτισμική μας κληρονομιά, και θέλοντας να κοινωνήσει αυτήν την κληρονομιά στον κόσμο και να τη μετατρέψει σε τρόπο δικτύωσης του προορισμού με άλλους «υφαντικούς πολιτισμούς» του κόσμου, διοργάνωσε επαγγελματικά workshop, με τη βοήθεια του ΔήμουΑριστοτέλη.

Οι δράσεις επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορούσε δράσεις σε Μουσεία και Συλλογές Νεότερου Πολιτισμού.

«Η υφαντική υπήρξε μέχρι πρόσφατα για την Αρναία μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων και ήταν στενά συνδεδεμένη με τη ζωή τους. Η καλλιτεχνική αξία των προϊόντων έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, η ίδρυση ενός χώρου στον οποίο θα προβάλλονται τα έργα των γυναικών υφάντρων της πόλης κρίθηκε απαραίτητη.

Από την άλλη μεριά στην Ουρανούπολη οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους την τέχνη του υφαντού χαλιού και σχέδια ανατολίτικα. Η αυστραλιανή Joice Loch βοήθησε τις γυναίκες να πειραματιστούν με νέους τρόπους βαφής των νημάτων από φυτικές ύλες όπως ρίζες, φλούδες, φύλλα και έντομα και ο σύζυγός της έφερε από το Άγιον Όρος σχέδια από βυζαντινά μοτίβα και τοιχογραφίες ».

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη, ήταν οι εξής:

  • Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου (11:00 – 13:00) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ουρανούπολης διοργανώθηκε workshop εκμάθησης της περίφημης ταπητουργικής τέχνης, που πριν από έναν αιώνα οι Μικρασιάτες «μετέφεραν» ως καλλιτεχνική «περιουσία» από την αλησμόνητη πατρίδα. Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Joyce Loch, που οργάνωσε τις προσφυγικές ροές σε επαγγελματικές ομάδες, αξιοποιώντας τη γνώση και τις δεξιότητές τους: τα χαλιά της Ουρανούπολης εκτίθενται στο χώρο της πρώτης παραγωγής τους, με τα περίτεχνα σχέδια (παρμένα κυρίως από το φυσικό και «αθωνικό» περιβάλλον) να αποτυπώνουν το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική τάση των ντόπιων.

  • Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (18:00 – 21:00) στο Αρχονταρίκι του Μοναστικού Οίκου «Παναγία, η Χαρά των Θλιβομένων» στο Παλαιοχώρι, τα καλλιγραφένια παλαιοχωρινά χαλιά και στρωσίδια εκτίθενται στον εξαίρετο θρησκευτικό χώρο, ενώ η Φωτεινή Μιχαλέου παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο «Καλλιγραφένια Στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής».

  • Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (19:00 – 21:00) στην αίθουσα «Μητροπολίτης Σωκράτης» στην Αρναία διοργανώθηκε workshop εκπαίδευσης στην ξακουστή υφαντική τέχνη της Αρναίας. Προηγήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Υφαντικής. Ντόπιες υφάντριες συναντήθηκαν σε μια «καλλιτεχνική έκφραση υφαντικής ομοφωνίας», εκθέτοντας δημιουργίες αιώνων, ανασκαλεύοντας παλιές υφαντικές ιστορίες, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο μετέτρεψαν την τεχνική δυσκολία σε δεξιότητα και διδάσκοντας στη γενιά του σήμερα «πως στήνεται ο αργαλειός», «πώς βάφεται το μαλλί», «πώς δένεται ο κόμπος», «πώς υφαίνεται το καλλιγραφένιο υφαντό», κλπ.

Στο επιλεγμένο κοινό που παρακολούθησε τα δρώμενα υπήρξε δημοσιογραφική και θρησκευτική αποστολή από τη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου η υφαντική τέχνη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες δραστηριότητες της εθνικής οικονομίας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, για την στήριξη και τη συμπαράστασή τους:

  • τον Δήμο Αριστοτέλη
  • την Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΚ
  • τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης,
  • τον Γυναικείο Όμιλο Παλαιοχωρίου και την κ. Φωτεινή Μιχαλέου
  • την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αρναίας
  • τον τουριστικό οργανισμό Mideast
  • και όλους όσους συνέβαλλαν στο να ολοκληρωθούν οι παραπάνω δράσεις με επιτυχία.

Εβδομάδα δράσης για την ανάδειξη –προβολή και διατήρηση της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τόπου μας (Υφαντική Τέχνη)- Μια δράση επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού!