Skip to main content

Το Κέντρο Πολιτισμού

Το κέντρο πολιτισμού είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού όπου στεγάζεται στο κέντρο της Ιερισσού. 

Επισκέπτοντας το Κέντρο Πολιτισμού, μπορείτε να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο Ιερισσού όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της Ιερισσού του προηγούμενου αιώνα. Μπορείτε ακόμη να δείτε την έκθεση φωτογραφίας από τον καταστροφικό σεισμό του 1932 που κατέστρεψε ολοσχερώς το

παλιό χωριό της Ιερισσού, την έκθεση φωτογραφίας «1000 χρόνια σε εκατό φωτογραφίες», καθώς και έργα τέχνης τοπικών καλλιτεχνών που κοσμούν τους διαδρόμους του κτιρίου.

Διαθέτει επίσης εκθεσιακό χώρο όπου φιλοξενούνται κατά καιρούς διάφορες περιοδικές εκθέσεις και τέλος διαθέτει αίθουσα στερεοσκοπικών προβολών όπου προβάλλονται ταινίες 3D μικρού μήκους.  

Στον προαύλιο χώρο δεσπόζει σε ύψος 10 μέτρων ο «Καλός Άγγελος- Φύλακας του κόσμου», ένα έργο του Ρώσου γλύπτη και ζωγράφου Πιότρ Στρόνσκι που συμβολίζει την ειρήνη και ενότητα των λαών και ενσαρκώνει τη δύναμη του Καλού.

Λαογραφικό Μουσείο

Το 1997 η Παμμακεδονική Οργάνωση Γυναικών Ιερισσού δώρισε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου αντικείμενα και προσωπικές φωτογραφίες των μελών της από την καθημερινή ζωή της Ιερισσού, του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο. Από το 2003 το Λαογραφικό Μουσείο φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να προσομοιάζει με παλιό σπίτι της Ιερισσού.

Περιηγηθείτε στον όμορφο αυτό χώρο, θαυμάστε εικόνες, εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, συσκευές, κεντήματα, υφαντά και ρούχα μιας άλλης εποχής,  θαυμαστά δείγματα της καθημερινής ζωής των Ιερισσιωτών, ενώ οι αυθεντικές φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους, μας ταξιδεύουν σε εποχές μακρινές, πασπαλισμένες με νοσταλγίες και όνειρα απλών, καθημερινών ανθρώπων.

Το ωράριο λειτουργίας του λαογραφικού, είναι όμοιο με το ωράριο που ισχύει για τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα μας και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την περίοδο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λοιποί Χώροι: Έκθεση Αγίου Όρους

Η έκθεση φωτογραφίας αποτελείται από μια σειρά εικόνων που παρουσιάζουν το Άγιο Όρος μέσα στη χιλιόχρονη πορεία του. Αποτυπώνεται η ζωή και ο βίος των Αγιορειτών Πατέρων, η φύση που τόσο απλόχερα τους χάρισε η Παναγία και η σπάνια αρχιτεκτονική της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η έκθεση έχει τέσσερις θεματικές ενότητες: την αρχιτεκτονική, τη φύση και το περιβάλλον, τον καθημερινό βίο των Πατέρων και την Προσευχή. Η φωτογράφηση έγινε με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητας (Αρ. πρωτ. Φ 2/37/1657  14η/27η Οκτωβρίου 2004). Η φωτογράφηση και βιντεοληψiα διήρκησε 6 χρόνια και ένα μέρος του υλικού χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της ταινίας «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος» που προβάλλεται στην αίθουσα 3D του Κέντρου Πολιτισμού. Με την έκθεση φωτογραφίας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εργασιών για την ανάδειξη της Αγιορείτικης κληρονομιάς, σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού στο συνεδριακό χώρο, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν.    

Ευχαριστούμε θερμά τους Άγιους Πατέρες για την προσφορά τους και τη βοήθεια που μας παρείχαν.

Συντελεστές:  Βορεινός Θεολόγης, Δουλδέρης Σταύρος

Λοιποί Χώροι: Έκθεση Σεισμού Ιερισσός 1932

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, στη ΒΑ Χαλκιδική, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,1 της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε την Χαλκιδική και κυρίως την Ιερισσό. Η Ιερισσός την εποχή εκείνη είχε 2218 κατοίκους και ήταν χτισμένη σε ένα μικρό λοφίσκο, στον οποίο σήμερα βρίσκεται ακόμη το αρχαίο τείχος της «Ακάνθου».

Εκεί βρισκόταν η πυκνοκατοικημένη  συνοικία του «Κάστρου» και στο νοτιοδυτικό μέρος του λόφου η επίσης πυκνοκατοικημένη συνοικία του «Αλαδιάβα». Τα σπίτια ήταν λιθόκτιστα και τα περισσότερα από αυτά ήταν θεμελιωμένα πάνω σε  παλαιότερες θεμελιώσεις της κλασικής εποχής ή των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Επειδή ο σεισμός έγινε τις νυχτερινές ώρες και ήταν τόσο ξαφνικός, είχε τραγικές επιπτώσεις. Ο οικισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, καθώς γκρεμίστηκαν 650 σπίτια, 83 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 300 τραυματίστηκαν. Οι συνοικίες του «Κάστρου» και του «Αλαδιάβα», ήταν αυτές στις οποίες υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα.

Στα υπόλοιπα χωριά περισσότερα από 2000 σπίτια είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν φθορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρώτη ενέργεια των πληγέντων ήταν να συγκεντρωθεί η φιλαρμονική τους, η οποία και έπαιζε συνεχώς μουσική, προκειμένου να εμψυχωθεί το ηθικό των πληγέντων. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε συνεργεία, τα οποία επιδόθηκαν στην ανασκαφή των ερειπίων για τη διάσωση επιζώντων, στην ταφή των νεκρών και τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομείο της Καβάλας. Στήθηκαν σκηνές, παρασκεύασαν φαγητά, έφεραν πόσιμο νερό και γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στους ελαφρά τραυματισμένους και στους αρρώστους. Η βοήθεια αυτή συνεχίστηκε μέχρι την μέρα που έφθασε η κρατική μέριμνα. Τότε κατασκευάστηκαν ξύλινα σπίτια (παράγκες) στη θέση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», για τη στέγαση των αστέγων και το 1932 άρχισε η ανοικοδόμηση του χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα καθώς και η παραχώρηση των σπιτιών από την συσταθείσα τότε «Επιτροπή Αποκατάστασης Σεισμοπαθών Χαλκιδικής». Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας από τον σεισμό της Ιερισσού την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν.