Skip to main content

1952-2022 / 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Σύντομο ιστορικό:

  • To 1928 o Μακαριστός Μητροπολίτης Ιερισσού Αγ. Όρους και Αρδαμερίου  Σωκράτης Σταυρίδης, λόγω της αγάπης του για την μουσική, είχε την ιδέα δημιουργίας Φιλαρμονικής.  Αγοράζονται τα πρώτα όργανα από τον ίδιο.

  • Τα έτη 1929-1951 διακόπτονται οι προσπάθειες δημιουργίας της Φιλαρμονικής λόγω των πολέμων. Τα όργανα μεταφέρονται και κρύβονται στο αρχοντικό Μήτσιου (πρώην Κ.Α.Π.Η Δήμου Αρναίας).

  • Το 1952 ιδρύεται επίσημα  ΝΠΔΔ από τον Δήμο Αρναίας

  • Το 1991 ιδρύεται το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο και πραγματοποιείται η ένταξη της Φιλαρμονικής και της χορωδίας Αρναίας στο ΑΠΚ.

Μαέστροι:

  • 1952-1970  Ιωάννης Βρανίκας  Κέρκυρα

  • 1970-1972  Στέφανος Σκιαθίτης  Αρναία

  • 1972-1975  Βασίλειος Φιαμέγκος Θεσσαλονίκη

  • 1975-1978  Γεώργιος Ροκάς Αρναία

  • 1978 έως σήμερα  Βασίλειος Κοκκαλιάρης Αρναία

Η Φιλαρμονική έως και σήμερα, ανήκει στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και αποτελείται από πολυάριθμα τακτικά μέλη αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 11-35+ ετών. 

Λαμβάνει μέρος στις θρησκευτικές, Εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αριστοτέλη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Φιλαρμονική έπαιξε, στο παρελθόν, σε απόδοση τιμών (με στρατιωτικό άγημα) με τις Φιλαρμονικές του Γ΄Σώματος Στρατού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της είναι η εκμάθηση Θεωρίας μουσικής και ο χειρισμός αερόφωνων και κρουστόφωνων οργάνων που παρέχονται δωρεάν ως δημιουργική απασχόληση των νέων.

Η αγάπη των μελών και των εκάστοτε αρχιμουσικών για την μουσική είναι πολύ μεγάλη γεγονός που κατέστησε την Φιλαρμονική θεσμό για την Αρναία και συμβάλλει στην μουσική αισθητική και καλλιέργεια του τόπου καθώς και στην δημιουργική απασχόληση των νέων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των ανδρών-μελών της Φιλαρμονικής, κατά την στρατιωτική τους θητεία, έπαιξαν σε στρατιωτικές Φιλαρμονικές αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία, την οποία μεταδίδουν και στα νεώτερα μέλη. Όλα αυτά της δίνουν μεγάλο κύρος και κάνουν επιβλητική την παρουσία της, οπουδήποτε εμφανιστεί. 

Σήμερα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, η Φιλαρμονική, συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία της με την συμμετοχή της σε δεκάδες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του έτους.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε σε όλους όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν στην επιτυχημένη πορεία της Φιλαρμονικής, καθώς και όλους τους Δημάρχους, Προέδρους  και υπαλλήλους του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου για τη προσφορά και τη συνεργασία τους.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος μαζι με τον Πρόεδρο του Αριστοτέλειου Πνευματικου Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, με ικανοποίηση και περηφάνια απένειμαν, τα πρώτα πτυχία Αρμονίας από τη Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη!

Η Μαρίνα-Ερωφύλη Μουλασιώτη (μόλις 14 ετών) και ο Κωνσταντίνος Σγούρος (μόλις 17 ετών) έχοντας λάβει το πτυχίο τους στις ανώτερες θεωρητικές σπουδές, μπορούν από σήμερα να διδάξουν μουσική!

Αυτό το πέτυχαν σπουδάζοντας στη Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος , μετά από εξεταστική διαδικασία ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη ,με 9 καθηγητές μουσικής, διδάσκει στους σπουδαστές της βιολί, πιάνο, κιθάρα ,μπουζούκι , σαξόφωνο και φυσικά αρμονία.

Η καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από καθηγητές και πολιτικούς προϊσταμένους ακόμα και μέσα στην δύσκολη περίοδο του κορονοϊού φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς κάνοντας περήφανη όλη την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο Δήμαρχος στη δήλωση του, ευχαριστησε τον πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα για τη χρηστή και δημιουργική διοίκηση που ασκεί στο νομικό πρόσωπο και το οποίο έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Μουσικής Σχολής. Επίσης ευχαρίστησε τους εξαιρετικούς καθηγητές της Σχολής καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Aggelos Karapinidis και φυσικά τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους που εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια τη σημαντική προσπάθεια που κάνει ο #Δήμος_Αριστοτέλη να παράσχει αυτή τη σπουδαία εμπειρία και υπηρεσία της διδασκαλίας της μουσικής στον τόπο μας.

Με τη σειρά μου ως Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικου Κέντρου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παραπάνω αλλά και όλους όσους συμβάλουν στην ορθή και σωστή λειτουργία της Μουσικής Σχολής του Δήμου μας, με την ευχή να έχουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερους μαθητές στη σχολή μας και όλο και περισσότερες επιτυχίες.

Γιατί η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη (Πλάτων).....

Τέλος με όχημα τη Σχολή μας, τον Απρίλιο του 2022 ,ετοιμάζουμε μία πρωτότυπη δράση προσκαλώντας 50 παιδιά από όλη τη χώρα στον Δήμο Αριστοτέλη , στήνοντας μία "Μουσική Κατασκήνωση" προκειμένου οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον ευλογημένο τόπο μας και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες διδασκαλίας στη μουσική τέχνη, τόσο από τους δικούς μας καθηγητές όσο και από διάσημα ονόματα που θα προσκαλέσουμε, δημιουργώντας μία πρωτότυπη μουσική σύμπραξη, την οποία προσδοκούμε να καταστήσουμε θεσμό για τον δήμο μας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ